/* #A1CC41 - zielony #8C562C - brazowy */

Rodzaje herbaty

 

Rodzaje herbat

 

 

Różnorodność świata herbat jest tak duża, że dwa napary przyrządzone z tej samej rośliny mogą różnić się od siebie zupełnie. Żeby zapanować nad tym żywiołem wprowadzony został podział na sześć rodzajów herbaty. Głównymi kryteriami tego podziału jest stopień utlenienia liści, ich kolor, a także kolor naparu.

 

Herbata zielona

Jest to najstarszy rodzaj herbaty, najpopularniejszy w Azji. Różne gatunki tej herbaty dają napar koloru od żółtego do zielonego o (najczęściej) delikatnym smaku i ożywczym aromacie.

Najpopularniejsze gatunki tej herbaty to: Sencha, Gunpowder oraz Long Jing.

 

Herbata biała

Bardzo delikatna herbata przygotowywana starannie z najmłodszych liści i pączków. Często liście herbaty tego gatunku są pokryte białym meszkiem od którego powstała ich nazwa. Biała herbata daje bardzo subtelny, delikatny w smaku i aromacie napar.

Najpopularniejsze gatunki tej herbaty to: Pai Mu Tan oraz Cesarska Perła.

 

Herbata żółta

Przechodzi proces produkcji zbliżony do herbaty zielonej, lecz poddawana jest fermentacji nieenzymatycznej podczas której uzyskuje żółty kolor. Jest to bardzo rzadka i droga herbata.

Najpopularniejszym gatunkiem tej herbaty jest: Junshan Yin Zhen.

 

Herbata czarna

Najpopularniejsza herbata w Europie, znana chyba przez każdego. Całkowita fermentacja nadaje jej charakterystyczny smak i aromat. Jej picie stało się w wielu miejscach Europy tradycją.

Najpopularniejsze gatunki tej herbaty to: Yunnan Golden Tips oraz Darjeeling.

 

Herbata czerwona (pu-erh)

Ostatnio coraz bardziej popularna ze względu na właściwości odchudzające. Ma bardzo specyficzny smak i zapach spowodowany fermentacją oraz leżakowaniem, jest on najczęściej określany jako ziemisty. Często prasuje się ją w formę cegiełek, dysków oraz gniazd.

Najpopularniejsze gatunki tej herbaty to: Pu-erh "luzem" oraz pu-erh w formie gniazda.

 

Herbata oolong

Są to herbaty częściowo utlenione, coś pomiędzy herbatami zielonymi i czarnymi. Różnią się smakiem między sobą w zależności od stopnia utlenienia oraz tego czy były palone. Ich smak i zapach określany jest najczęściej jako kwiatowy, miodowy, orzechowy.

Najpopularniejsze gatunki tej herbaty to:  Oolong milky oraz Tie Guan Yin.

 

Na poniższym obrazku przestawiamy proces produkcji każdego rodzaju herbaty (kliknij aby powiększyć).

Proces produkcji herbaty

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel