/* #A1CC41 - zielony #8C562C - brazowy */

Parzenie herbaty

Parzenie herbaty

 


Gdy masz już wybraną herbatę oraz parę chwil dla siebie, czas zabrać się za jej parzenie. Nie jest to kwestia banalna, lecz nie potrzebujesz kończyć szkoły kucharskiej aby przygotować pyszną herbatę. Postaram się w tym niedługim poradniku udzielić Ci wskazówek, które pomogą wydobyć całe bogactwo, które skrywa w sobie herbata.

Na początek przyjrzyj się wodzie. To głównie z niej powstanie napar, watro więc aby była dobrej jakości. Woda odpowiednia do parzenia herbaty powinna zawierać 0-150mg składników mineralnych na litr. W niektórych miejscach Polski dobra będzie nawet zwykła woda z kranu, lecz żeby cieszyć się naprawdę smaczną herbatą, najprawdopodobniej potrzebujesz niegazowanej wody butelkowej.
Pamiętaj też o tym, aby nie gotować wody przez długi czas, gdyż straci zawarty w niej tlen i smak herbaty będzie bez wyrazu.

Kolejną kwestią jest temperatura wody. Herbaty czarne, pu-erh oraz niektóre oolongi są najmniej wymagające i można zalewać je wrzątkiem. Woda o temperaturze 80-95°C odpowiednia będzie do większości palonych oolongów oraz do czarnych herbat darjeeling. Herbaty zielone, białe, żółte oraz delikatniejsze oolongi należy parzyć w wodzie o temperaturze 65-80°C, przy czym jest to kwestia bardzo indywidualna dla każdej herbaty. Przykład: Gyokuro zaparzona w temperaturze 75°C będzie gorzka i niesmaczna, ale dla innej zielonej herbaty - Banchy ta temperatura będzie doskonała. Pamiętaj, że woda wlana do zimnego naczynia wychłodzi się, dlatego należy wcześniej naczynie przepłukać gorącą wodą.

Ile suszu powinieneś przygotować? Więcej herbaty to mocniejszy napar. Dużo tutaj zależy od Twoich preferencji oraz gatunku herbaty. Maksymalnie upraszczając odpowiednią ilość suszu to 1-2 łyżeczki na 200ml wody. Polecam Ci jednak eksperymentować w tej kwestii i szukać takiej ilości suszu, z której otrzymasz najsmaczniejszy napar.

Czas parzenia ma bardzo duży wpływ na smak naparu. Powinien on zależeć od temperatury wody gatunku herbaty, ilości suszu oraz tego, który raz parzymy te same liście. Im więcej suszu używasz tym czas parzenia powinien być krótszy, to samo dotyczy temperatury wody. Wydłużaj go natomiast z każdym kolejnym parzeniem.

Ważne jest także naczynie, w którym parzysz herbatę. Bez względu na to czy jest to czajnik, kubek czy gaiwan, należy pamiętać aby herbata miała miejsce na rozwinięcie się, gdyż ściśnięta nie odda w pełni swojego smaku i aromatu.

Wszystkie powyższe kwestie są ważne i przekładają się na smak herbaty. Jeśli nie jesteś doświadczonym herbaciarzem - stosuj się do tych zaleceń (poza nimi każda herbata w Kawie czy Herbacie? ma podany sposób parzenia w swoim opisie), ale pamiętaj, że nikt nie doradzi ci lepiej niż własne podniebienie.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij