Owoce Goji
Owoce Goji
Jagody goji są owocami kolcowoju chińskiego (lycium barbarum) o pomarańczowo-czerwonej barwie i słodko kwaskowym smaku. Pochodzą one z Azji i południowo-wschodniej Europy. Jagody goji można spotkać też pod nazwami wolfberry, Himalajskie Goji, Tybetańskie Goji.
Owoce goji swoją popularność zyskały około 2000 roku, dzięki właściwościom antyoksydacyjnym oraz wartościom odżywczym. Od tego czasu ich popularność rosła lawinowo, zyskały też miano superowocu dzięki działaniom prozdrowotnym.
To co my znamy od kilkunastu lat, Chińczycy i Tybetańczycy znali i stosowali już wieki temu. Jagody goji były i nadal są stosowane w medycynie chińskiej jako środek przedłużający życie. Powstały nawet legendy o mędrcach, którzy uzyskali dzięki codziennemu spożywaniu goji niesamowitą długowieczność, dożywając ponad 200 lat.
Nasuwa się więc pytanie co takiego znajduje się w tych jagodach, co sprawia, że są one tak dobre dla naszego zdrowia? Po uzyskaniu swojej popularności przeprowadzono wiele badań nad owocami goji, dzięki którym wiemy jaki jest ich skład i wpływ na ludzkie zdrowie.
Odkryto, że jagody goji zawierają:
- witaminę C, witaminy z grupy B oraz inne witaminy
- cynk
- selen
- żelazo
- wapń
- nienasycone kwasy tłuszczowe (m.in kwas foliowy)
- flawonoidy
- beta karoten
- wiele innych zdrowych składników
Ponadto przeprowadzone eksperymenty udowodniły, że owoce goji:
- leczą reumatyzm
- wzmacniają stawy i kości
- poprawiają wzrok
- wzmacniają system odpornościowy
- opóźniają procesy starzenia
- wyszczuplają
- regulują pracę serca i ciśnienie krwi (poprawiają potencję)
Z czym to się je?
Jagody goji można spożywać na surowo, suszone jako przekąskę, dodawać do deserów, przyrządzać z nich napar zalewając gorącą wodą i pozostawiając do zaparzenia. Świetnie nadają się także jako dodatek do herbaty (poniżej znajdziecie herbaty z jagodami goji), można z nich przyrządzać wina oraz nalewki, dobrze smakują w cieście zamiast lub wraz z rodzynkami.
Myślę, że powyższe informacje są wystarczająco przekonujące, aby choć spróbować tych cudownych owoców. :)