Kraje i regiony uprawy kawy
Kraje i regiony uprawy kawy
Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych . Zapotrzebowanie na nią jest tak duże, że jest ona jednym z najważniejszych towarów handlowych. Produkowana jest w ponad 70 krajach, a zajmuje się tym blisko 20 mln ludzi na całym świecie.
Kawa uprawiana jest w tzw. „pasie kawowym”, który rozciąga się wokół równika, miedzy Zwrotnikiem Raka a Koziorożca. Tam bowiem drzewka kawowca mają najlepsze warunki do rozwoju. W każdym regionie występują inne gleby, klimat i sposoby uprawy, co sprawia, że kawy w zależności skąd pochodzą różnią się smakiem, aromatem i kwasowością
Zapraszamy do wędrówki szlakiem kawowym poprzez regiony, w których kawa jest produkowana.
Ameryka Łacińska
Kawowy region Ameryki Łacińskiej obejmuje wszystkie kraje Ameryki Środkowej i Południowej. Kawy z tego regionu są zazwyczaj orzeźwiające i łagodne, maja delikatny smak. Potentatem w produkcji kawy od ponad wieku jest Brazylia – 1,6 milionów ton. Jest największym producentem arabiki, a drugim robusty. Posiada dwa miliony hektarów plantacji, które dostarczają 1/3 światowej produkcji arabiki. Inne państwa Ameryki Południowej i Środkowej, w których produkowana jest kawa, to Kolumbia, zajmująca ze swoimi 800 tys. ton drugie miejsce na liście producentów kawy, oraz Meksyk, Gwatemala, Kostaryka i Honduras, gdzie uprawia się najlepsze gatunki.
Azja i Pacyfik
Region ten obejmuje archipelag Indonezyjski, Wschodni Timor, Azję Południową i Papuę Nową Gwineę. Tak rozległy obszar charakteryzuje się rozmaitością cech kawy. Większość kaw charakteryzują się bogatym ziemistym, ziołowym smakiem. W Azji uprawiana jest raczej robusta. Wyjątek stanowią Indie, gdzie ziemie regionu Karnataka dają tyle samo arabiki co robusty. Indonezja jest głównym producentem robusty, zaspakajając około 20 % światowego zapotrzebowania.
Afryka i Bliski Wschód
Region ten posiada kilka egzotycznych w smaku rodzajów kawy. Profile smakowe kaw afrykańskich są bardzo zróżnicowane, od kwiatowych i cytrusowych (kawa z Etiopii) do korzennych (kawa z Jemenu). Spośród krajów afrykańskich czołowe miejsce wśród producentów arabiki zajmują Etiopia, Kenia i Zimbabwe.