/* #A1CC41 - zielony #8C562C - brazowy */

Herbata parzona na zimno

Herbata parzona na zimno


Parzenie herbaty na zimno pozwala na wydobycie nowych, ciekawych smaków oraz na spojrzenie na znaną nam herbatę z innej strony. Jeśli nie znasz tego sposobu przygotowywania herbaty, zapraszam do przeczytania poniższego artykułu.

 

Standardowo zalewamy liście herbaty gorącą wodą, różnicując temperaturę w zależności od gatunku herbaty, ale zawsze jest to woda gorąca. Co się stanie jeśli zalejemy herbatę zimną wodą? Wbrew pozorom zaparzy się ona, trzeba jej tylko dać więcej czasu. Dla herbaty czarnej odpowiednie będą około 3 godziny, zielonej wystarczy już 1 godzina. Jak smakuje herbata przygotowana w ten sposób? Przede wszystkim jest słodsza i delikatniejsza, a w zależności od gatunku odkrywa swoje dotąd ukryte walory.

 

Przygotowanie takiej herbaty jest szybsze niż przygotowanie standardowej ice tea. Po pierwsze nie musimy gotować wody, po drugie, herbatę parzoną możemy od razu wstawić do lodówki, bez konieczności czekania na wystudzenie się gorącego naparu.

 

Jak przygotować herbatę parzoną na zimno?

  1. Przygotuj dzbanek z pokrywką lub słoik.
  2. Wsyp 2-3 łyżeczki herbaty na każde 250ml wody.
  3. Zalej herbatę wodą o temperaturze pokojowej lub schłodzoną.
  4. Wstaw dzbanek (słoik) z herbatą do lodówki.
  5. Odczekaj około 2-3 godziny (lub więcej).
  6. Przelej gotową, zimną herbatę do szklanek (warto użyć siteczka).

 

Herbata parzona na zimno to ciekawa alternatywa dla konwencjonalnej herbaty, ale przede wszystkim doskonale nadaje się na pikniki, grilla albo wycieczkę rowerową. Gasi pragnienie o wiele lepiej niż słodzone napoje, a składniki zawarte w herbacie sprawiają, że działa ona jak napój izotoniczny.

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel